15. heinäkuuta 2011

勉強

Nyt olisi luvassa jonkinlainen selittely-postaus... tajusin juuri miten äärimmäisen vähän olen kirjoittanut tänne yhtään mitään tämän vuoden aikana... lähinnä keikoista ja draamoista, eikä niillä kovin pitkälle pötkitä. Tämän hidastumisen voi huomata alkaneen noin vuosi sitten, viime vuoden elokuussa. Ja sillehän on ihan luonnollinen selityskin, nimittäin opiskelu. Kun olin töissä, minulla oli enemmän aikaa postailla turhistakin asioista ja myöskin enemmän rahaa tilailla uusia levyjä yms. Nyttemmin koulu vie paljon aikaa ja olen tänä vuonna tilannut vain kerran... sitäkään en ole täällä kyllä esitellyt, mutta saattaa kyllä jäädä kokonaan. ^^"

Mutta! Koska minun on pitänyt tehdä koulusta postaus jo suunnilleen siitä lähtien kun siellä aloitin, teen sen nyt. Tällä hetkellä olen kesälomalla, joka kestää vielä noin puolitoista kuukautta. Koulu alkaa tänä vuonna (toisen vuoden opiskelijoilla) syyskuun alussa.

Ei kovin hyvä kuva, mutta... kuva koulusta kuitenkin. Otettu viime syksynä, joskus lokakuun alussa ja oikeastaan ainoa esittämiskelpoinen niistä harvoista kouluun liittyvistä kuvista joita minulla on.

Niin, niille jotka eivät sitä kenties tiedä, opiskelen japanologiaa eli Japanin kieltä ja kulttuuria. Olen teknisesti Tukholman yliopiston kirjoilla, mutta käytännössä opetus tapahtuu Suomessa, tarkemmin sanottuna Vaasassa, Fria Kristliga Folkhögskolanin tiloissa. Opetus tapahtuu suurimmaksi osaksi suomeksi (ensimmäisen vuoden syksyllä on joitain luentoja ruotsiksi), mutta kokeet ovat ruotsiksi, tosin esim. essee-kysymyksiin saa vastata englanniksi. Ruotsia tarvitsee siis osata sen verran että ymmärtää mitä kysytään, mutta kokeissa saa olla mukana ruotsin sanakirja (ja englannin), eli jos sen peruskoulun oppimäärän verran ruotsia osaa, pärjää ihan hyvin.

Koulu kestää teoriassa kolme vuotta ja sillä saa kandidaatin tutkinnon. Tämä tietysti edellyttää että kaikki vaaditut kurssit suorittaa ajallaan ja tekee myös kandidaatintyön kun sen aika koittaa. Monet vanhemmat opiskelijat eivät edes ole tutkintoon asti tätä koulua käyneet (itseasiassa, kymeneen vuoteen ensimmäiset suomalaiset opiskeljiat valmistuivat viime syksynä... mutta tämä siis ei todellakaan johdu siitä ettei se olisi mahdollista tai että se olisi jotenkin kohtuuttoman vaikeaa, vaan useimmilla se on tietoinen päätös).
 
Tutkintoon vaaditaan viisi hyväksyttävästi suoritettua japanin-kurssia ja neljä vapaavalintaista reaalikurssia, joita tarjotaan vaihtelevia määriä pitkin vuotta. Suorittaa täytyy myös kandidaatti-kurssi ja tosiaan tehdä se kandidaatintyö. Siis ihan samanlaista kuin yliopistoissa muutenkin, paitsi että kursseissa ei ole hirveästi valinnanvaraa ja kielen kurssit pitää suorittaa tietyssä järjestyksessä.
Itse olen tähän mennessä suorittanut kaksi kielen kurssia ja kolme reaalikurssia, vaihtelevin arvosanoin... mutta niitähän ei kukaan kysele jälkeenpäin. ;)
Arvosanoista sen verran että asteikko on A-F. A-E ovat hyväksyttyjä, verrattavissa Suomessa korkeamman asteen kouluissa käytössä olevaan 1-5 -asteikkoon. A on paras ja E huonoin. F ja Fx ovat hylättyjä... eroa näillä on kai lähinnä se että Fx ei ole ihan niin toivoton kuin F. <_<"

Käytännössä tunteja on ensimmäisenä ja toisena vuonna kahtena päivänä viikossa. Ensimmäisenä vuonna opetus tapahtuu iltapäivällä ja toisena vuonna aamupäivällä. Näiden kielten "teoria"tuntien lisäksi on kerran viikossa puheopetusta. Tuntien vähyys tarkoittaa sitä että kotona tapahtuvaa itseopiskelua on paljon. Jos ei viitsi panostaa, ei pärjää. Ensimmäisenä vuonna mentiin joka viikko uuteen oppikirjan kappaleeseen joten siinä oli se viikko aikaa oppia edellinen kappale, sen sanasto, kielioppi ja kanjit. Syksyllä oli vielä joka viikko pieni koe edellisen kappaleen asioista. Kokeista saatu arvosana vaikutti koko kurssin arvosanaan 10%. Keväällä näitä kokeita ei enää ollut, mikä oli ehkä vähän huonokin, koska ne motivoivat opiskelemaan pikkuhiljaa koko lukukauden aikana eikä ennen loppukoetta olisi välttämättä tullut ihan niin pahaa pänttäämis-paniikkia (vaikka tuli se kyllä syksylläkin...). Mutta kuitenkin. Ensimmäisenä vuonna käytetään Genki I ja II -kirjoja, todella hyviä, minä tykkäsin. Kanjeja tuli n. 15 kappaletta per viikko (toisena vuonna tahti kiihtyy). Hiraganat ja katakanat opeteltiin ensimmäisen noin kuukauden aikana suht nopeaan tahtiin.
Kielten kurssien lisäksi on tosiaan niitä reaalikurssejakin. Ensimmäisen vuoden syksyllä kuuluu ensimmäiseen kielten kurssiin integroituna pakollinen vähän sitä sun tätä käsittelevä reaalikurssi. Nämä luennot olivat suureksi osaksi ruotsiksi (ehkä pari englanniksi ja pari suomeksi). Jokaisen luennon jälkeen saatiin monivalintakyselylomake aiheeseen liittyen, mitkä piti palauttaa kurssin loppuun mennessä (kuitenkin mielellään mahdollisimman pian). Tästä kurssista oli myös loppukoe, joka käsitti muutaman sivun monivalintakysymyksiä, pitkiä sellaisia, joissa useampi kuin yksi vastaus saattoi olla oikein. Tämä reaalikurssi ja kielen loppukoe yhdessä muodostivat ensimmäisen kurssin loppuarvosanan, tosin kieltä painotettiin enemmän.
Tämän yhden pakollisen kurssin lisäksi järjestetään vuoden mittaan muutamia valinnaisia (kuitenkin pitää muistaa se että pakollisen lisäksi näitä täytyy suorittaa neljä kappaletta) vaihtelevilla aiheilla. Joka vuosi ei siis välttämättä tarjota samoja aiheita. Niitä sitten käydään sen mukaan mikä kiinnostaa ja mihin on itsellä aikaa.
Itse olen tosiaan suorittanut jo kolme vaaditusta neljästä, johtuen hyvästä tuurista arvosanojen kanssa. x) Kolmas tuli vähän kaupanpäälle... armopisteillä, en todellakaan suorittanut kurssia niin hyvin että olisin ansainnut päästä läpi, mutta menkööt sitten.
Ensimmäisen vuoden syksyllä suoritin kurssin "Kristinuskon vuosisata Japanissa". Aihe ei kiinostanut sitten pätkääkään, mutta suoritin kuitenkin koska "joskushan ne kurssit pitää kuitenkin suorittaa, miksei sitten heti". Pääsin läpi, onneksi. Keväällä kävin Japanin nyky-yhteiskuntaan liittyvän kurssin (en muista nimeä tarkaan, mutta ei sillä nyt niin väliä)... se oli jo mielenkiintoisempaa. Koe oli vaikeahko, varsinkin kun materiaalia olisi pitänyt lukea paljon että esseet pystyi kirjoittamaan mutta aika ei riittänyt koska kävin samaan aikaan toistakin reaalikurssia. Mutta pääsinpä silti läpi. Tämä toinen kurssi oli Japanin kirjallisuudenhistoria -kurssi. Paljon paljon asiaa ja paljon paljon materiaalia (=lukemista, niille joilla aikaa riitti) ja pieniä pakollisia tehtäviä ja kyselyitä kurssin aikana. Tentti oli vapaavalintaisen kirjan pohjalta tehty essee. Essee jäi melkein kirjoittamatta sillä valitsin epähuomiossa hyvin hankalan kirjan, mutta kirjoitinpahan sitten puuta heinää jonkun verran ja lähetin esseen opettajalle... ja pääsin kuin pääsinkin läpi, en olisi ikinä uskonut. :'D
Mutta, vaikka se nyt ehkä näiden puheiden perusteella siltä välillä kuulostaakin, ei tämä opiskelu nyt ihan lastenleikkiä kuitenkaan ole. Pitää olla oikeasti motivoitunut ja käyttää aikaa itseopiskeluun ja treenaamiseen. Työtä tämä koulu vaatii ja paljon. Mutta se on vain kivaa kun aihe on mieluinen ja siitä haluaa tietää koko ajan lisää. ^^

 Jotta kaikki opiskelijat eivät tulisi ihan mökkihöperöiksi, meillä on myös oma ainejärjestö, VaJaA (Vaasan Japanologien Ainejärjestö), joka järjestää pitkin vuotta tapaamisia leffailtojen, bileiden, peli-iltojen yms yms muodossa. Näihin osallistumalla pääsee mahdollisesti myös tutustumaan vanhoihin opiskelijoihin joita ei välttämättä koulussa niin näe.

Kaiken kaikkiaan olen itse tykännyt olla täällä hurjan paljon! Japani  kokonaisuudessaan kiinnostaa minua niin paljon että vähän tylsemmätkin reaalikurssit menee kyllä, ja niitähän voi käydä vaikkei läpi pääsisikään tai vaikka jättää kokonaan tenttimättä. :) Ja japani kielenäkin on hyvin mielenkiintoista ja siinä on minulle juuri sopivan verran haastetta. Ei tule tylsää. ^^ Myöskin opiskelukaverit ovat mukavia, senhän siitä saa kun on paljon samanhenkistä porukkaa samoissa pienissä piireissä. :D
Myöskin opettajat ovat mahtavia. Kielestä ja reaalikursseista vastaa nimeltämainitsematon (nimi selviää kyllä koulun nettisivuilta jos haluat tietää) suomalainen opettaja, joka on aivan mahtava. Hän saa melkein aiheen kuin aiheen mielenkiintoiseksi ja osaa opettaa erittäin hyvin. Puheopettajana toimii japanilainen nainen, joka on myöskin erittäin mukava.

Niin joo, puhetunneista sen verran, että siellä tosiaan harjoitellaan puhumista. Käydään läpi erilaisia tehtäviä ja puhutaan japania niin paljon kun pystytään... joskus saatamme myös askarrella tai leikkiä joitain (kieltä harjoittavia tietenkin) pelejä. Opettaja osaa myös englantia, jota hän käyttää aluksi jonkun verran että varmasti kaikki ymmärtää, mutta vaihtaa sitten vuoden kuluessa enemmän ja enemmän pelkästään japaniin. Tietenkin saa ja pitääkin kysyä jos ei ymmärrä niin hän sitten voi selittää uudestaan englanniksi.

Kaiken kaikkiaan meidän "yksikössämme" taitaa olla opiskelijoita noin 50 (en tiedä oikeasti yhtään, mutta jotain sinne päin). Viime vuoden syksyllä meitä aloitti vain 8 tai 9 (näinkin pieni määrä, mutta tuntuu että unohdan jonkun...), sitä edellisenä vuonna kai jotain 15sta pintaan. Kouluun haetaan lähettämällä motivaatiokirje (siis vapaamuotoinen hakemus jossa kerrot miksi olet koulusta kiinnostunut) sekä liitteinä mahdollisia todistuksia jo suoritetuista alkeiskursseista ja ylioppilastodistus/ammattikoulun päättötodistus suoraan FKF:lle. Lisätietoja täältä. Tämä on kyllä nyt vähän huono aika mainostaa kun tämän vuoden valinnat on kai jo tehty... mutta ensi vuonna sitten vaan hakemaan jos kiinnostaa! ^^

Tämä nyt oli tällainen aika asiapainotteinen postaus, mutta ehkä tästä on jollekulle jotain hyötyä... Saa kysyä ihan mitä vaan jos jotain jäi epäselväksi tai kiinostaa muuten vaan, vastaan mielelläni!! Niin, ja jos joku tätä lukeva aloittaa tänä vuonna FKF:llä, saa ilmoittautua! Olisi kiva tietää! :D

8 kommenttia:

  1. Hihiii! MINÄ! Mä alotan FKF:ssa tänä syksynä noin kk päästä! :D Olen innoissani, mutta myös kauhuissani (uudelle paikkakunnalle muutto yms). Mutta japanin kieli ja kulttuuri on jotain mitä olen jo kauan halunnut opiskella ja nytpä se tapahtuu! Jeij!
    Ja ei voinut parempaan aikaan tulla tämä postaus! Oon miettiny pääni puhki millaista tää oikeesti on (ihmetytti hirveesti tuo vähäiset opiskelu päivät) mutta nythän tää jo vähän selkiintyi eli KIITOS! ^^

    - Chianna

    VastaaPoista
  2. Oi, mahtavaa!! Onneksi olkoon ja tervetuloa!
    Mukavaa että oli edes jollekulle apua, itsestä tuntui että postaus oli hirveän sekava ja tylsä... mutta hyvä että auttoi! Ja jos jotain jäi vielä epäselväksi, kysy ihmeessä, senpai auttaa mieleellään! ;)

    VastaaPoista
  3. Hmm, oishan mulla yksi kysymys jo heti alkuun, joka on askarruttanut :) Eli siis, kandiksihan pystyy opiskelemaan FKF:ssa, mutta entä sitten maisteriksi? Viekö tie sitten Tukholman yliopistoon?
    No jonkinlaista tietoa kaipaavalle postauksesi oli pelastus :D

    - Chianna

    VastaaPoista
  4. Mikäli olen itse oikein käsittänyt, niin jos maisteriksi mielii, pitää sitten mennä jonnekin muualle, niin pitkälle kun ei tosiaan FKF:llä ole mahdollista päästä. Vaihtoehtoja on sitten monia koska kun on jo kandin paperit alla, voi hakea mihin yliopistoon vain, joka kyseistä ainetta tarjoaa. Eli vaikka sitten Tukholmaan taikka Helsinkiin tai jonnekin muualle ulkomaille, vaikka Englantiin. :D Kaikkialle (ilmeisesti myös Tukholmaan) on kuitenkin tietty hakemusprosessi, eli automaattisesti ei minnekään pääse, mutta jatkotutkintoa (=maisteria tai tohtoria) suorittaville se on käsittääkseni huomattavasti helpompaa kuin "normaalisti" yliopistoon haettaessa. En itsekään ihan kaikkea tästä tiedä, niin että mikäli aihe oikein kovasti kiinnostaa, kannattaa kysyä vielä opettajalta FKF:llä aiheesta lisää, hän tietää kyllä. :D

    VastaaPoista
  5. Okok, kiitos! :) nyt asiat taas selventyivät hieman. Eli opettajan juttusille sitten jossain vaiheessa ^^ Tuli muuten mieleen vielä muutamia kysymyksiä; onkos mahdollista päästä vaihtoon Japaniin? Ja onko tuo ruotsi supervälttämätön FKF:ssa, eli pystynkö asioimaan koulussa ilman ruotsia ihan suomen kielellä ja onko luentoja useasti ruotsiksi? (heh, olitkin kirjoittanut tuossa, että ensim. vuonna joitain luentoja ruotsiksi) mutta onko myös oppimateriaali ruotsiksi?
    Koko ajan vain keksin uusia kysymyksiä :P

    - Chianna

    VastaaPoista
  6. Anteeksi että venyi tämä vastaaminen, en ollut netin ääressä. ^^"
    Vaihtoon ei valitettavasti (itsekin petyin siinä asiassa) FKF:n kautta pääse ollenkaan... siinä on joku ongelma, eikä Tukholman päässä voida hoitaa vaihtoa meille. Mutta onhan olemassa erilaisia apurahoja (esim. Japanin Suomen suurlähetystön myöntämä) joita voi hakea ja siten päästä vaihtoon (tai sitten hakea johonkin suomalaiseen yliopistoon ja sitä kautta sitten).
    Koulussa asiat hoituu kyllä melkeinpä kokonaan suomeksi kyllä, koska opettaja on suomenkielinen (ja kanslisti ja rehtori osaavat myös suomea), mutta oppimateriaalia on kyllä jonkin verran ruotsiksikin... enimmäkseen kyllä englanniksi. Kokeet (ja kysymyslomakkeet yms) ovat aina ruotsiksi (paitsi joskus harvoin joku esseekysymys tai kyselylappu englanniksi (ja tosi harvoin myös suomeksi)), mutta vastata saa englanniksi/japaniksi. Tarvitsee siis vain ymmärtää kysymys ja kokeissa saa tosiaan olla ruotsin (ja englannin) sanakirja mukana, niin ei se ruotsi varmastikaan liian isoa ongelmaa muodosta. :D
    Jos osaat edes jotenkuten lukion/ammattikoulun oppimäärän verran ruotsia, pärjäät ihan hyvin (ja äkkiä sen verran kertautuukin mieleen kun samat sanat toistuvat kieltenkin kokeisssa ;) ). :)

    VastaaPoista
  7. Okei, kiitosta! Enköhän näillä eväillä jatka innostuneena japanin kertaamista ja jää odottamaan koulun alkamista :) Kiitos! ^^

    - Chianna

    VastaaPoista
  8. Eipä kestä. :D Tervetuloa vielä uudestaan ja me varmaan näemmekin sitten jossain vaiheessa. ^^

    VastaaPoista