26. tammikuuta 2010

1c: A season or occasion of celebration

"This album "JUBILEE" is a posthumous work for Jasmine You. We sincerely pay him and his work the greatest respect."



 Tätä albumia onkin sitten odotettu astetta kauemmin. Minulla oli tämä ennakkotilauksessa jo silloin kun se alkunperin ilmoitettiin ilmestyväksi (muistaakseni) joskus lokakuussa. Sitten tuli elokuun yhdeksäs ja kaikki muuttui. Sellaisia uutisia ei ikinä halua saada, oli kyseessä sitten kuka tahansa. Kaikkein vaikeinta Jasmine Youn kohdalla asiasta teki se, että hänen "tilansa" oli huonontunut vain pari viikkoa aikaisemmin niin paljon, että hän joutui jäämään joiltain keikoilta pois. Mutta siinä vaiheessa kaikki (fanit ainakin) luulivat, että Jasmine You on vain ylirasittunut, että hän lepää vähän ja tulee sitten takaisin. Shokki oli suuri kun näin ei käynytkään. Itselläni kesti melkein kuukauden päivät, että edes tajusin mitä oli tapahtunut. En kuunnellut oikeastaan ollenkaan Versailles'n musiikkia melkein viiteen kuukauteen. Taisin yrittää muutaman kerran, mutta totesin etten siihen pysty.
Jossain vaiheessa kuuntelin sitten Noblen kokonaan läpi ja tajusin että olin unohtanut miten hyvää heidän musiikkinsa oikeasti on. Rakastuin uudestaan.
Kuitenkin, tämän piti olla Jubileesta...
Taattua Versailles-laatua, se tuli ensimmäisenä mieleen.
Ensimmäinen kappale on pitkä, kymmenen ja puoli minuuttia, mutta se antaakin juuri sopivasti aikaa totuttautua Versailles'een uudestaan, aivan kuin bändi olisi ottanut huomioon pitkän tauon tämän ja edellisen julkaisun (Ascendead Master) välillä.
Seuraavana onkin tuo mainittu single; sekin auttaa totuttautumaan tutulla ja turvallisella melodiallaan.
Seuraavat kaksi kappaletta kulkevat omalla painollaan ja jatkavat kohtuullisen samanlaista kaavaa kuin edelliset. Sitten onkin vuorossa jotain aivan erilaista. Kun Amorphous alkoi, pysähdyin ihan kesken mitä olinkaan tekemässä ja jäin kuuntelemaan. Selkeä akustinen kitara ja viulu sopivat mainosti yhteen ja kauniin kappaleen täydentää voimakkaat bassot ja Kamijon pehmeä ääni.
Reminiscence tuo ensin mieleen Versailles'n linnassa järjestetyt tanssiaiset. Bookletista löytyy tähänkin instrumentaaliin kuitenkin lyriikat, ja niissä olisin havaitsevinani viittausta kappaleen säveltäjän ja sanoittajan (Terun) tunteisiin Jasmine Youta kohtaan.
Catharsis jatkaa albumin alkupään asettamaa linjaa omalla ainutlaatuisella tavallaan.
The Umbrella of Glassin halusin kuulla jo pelkästään mielenkiintoisen nimensä takia. En joutunut pettymään, vaan kappale on mielekiintoisen nimensä arvoinen. Ehkä kuvittelen liikoja, mutta olin kuulevinani sadepisaroiden rauhallisen äänen lasista tehtyä sateenvarjoa vasten.
Yhdeksäs ja kymmenes kappale ovatkin ennestään tuttuja ja ne sopivat mukavasti muiden mukaan. Princessistä on tosi tehty hitusen muunneltu versio albumia varten.
Serenade on minulle yksi maailman vaikeimmista kappaleista kuunnella. Kuulin tämän musiikkivideoineen jo joskus ennen joulua, ja jo ensimmäisellä kerralla kävi harvinaisen selväksi että tämä kappale on Jasmine Youlle. Olen sittemmin nähnyt käännetyt lyriikat ja ne vahvistivat epäilykseni. Kappale on kauneimpia mitä tiedän enkä pysty pidättelemään kyyneleitäni tätä kuunnellessani.

Yleisesti täytyy sanoa, että jälleen kerran vaikutuksen tekevät Hizakin ja Terun nopeat ja varsin taidokkaat kitarasoolot, sekä Kamijon ihailtavan laaja ääniala ja tasaisen pehmeä ääni.
Kokonaisuutena albumi toimii todella hyvin ja luo jälleen kerran Versailles'lle ominaisesti täysin oman maailmansa; tästä pitää huolen erityisesti viimeinen "instrumentaali".
Kaiken kaikkiaan hyvin kaunis albumi... kylmät väreet kulkivat selkäpiitä pitkin useampaankin otteeseen.
Ja tältä tämä mestariteos näyttää pakettina:



Olin taas tainnut napata first pressin sillä paketista löytyi myös juliste. Napsaisen siitä kuvan kunhan olen saanut sen sileäksi ja seinälle. Painoksessa on myös DVD, mutta en sitä edelleenkään pysty katsomaan. Tähän on kuitenkin tulossa muutos mahdollisesti jo viikon loppuun mennessä, joten palaan asiaan silloin. DVD:llä on kuitenkin Ascendead Masterin ja Serenaden PV:t ja Making of -materiaalia.

Muutamia lisähuomioita:
Bookletissa oli luonnollisesti merkitty Jasmine You bassoon, mutta mainintana oli myös "Additional bass: Hizaki".
Tämän kirjoituksen alussa oleva siteeraus (ei otsikko) löytyy myös bookletista.
Tuo ensimmäinen kuva on erillisestä bookletista, jossa päättelisin olevan jonkinlaisia kommentteja major-debyyttialbumin johdosta... sivu josta kuva on, on tämän julkaisun ainoa kuva Jasmine Yousta. Melkein kaikki muut jäsenet näyttävät / tuntuvat sanovan samaa... Versailles on yhä viisijäseninen.
Yllätyin mukavasti kun bändi oli myös kiittänyt Matenrou Operan jokaista jäsentä nimeltä. En tiedä johtuuko tämä vain siitä että he ovat saman yhtiön alaisuudessa, mutta uskoisin heidän olevan läheisiä muutenkin.

Lopuksi: Albumi oli hyvin odotettu, eikä tuottanut pettymystä millään tavoin. Olen hyvin onnellinen siitä, että Kamijo, Hizaki, Teru ja Yuki jaksoivat jatkaa. Toivottavasti Versailles kunnioittaa meitä elegantilla läsnäolollaan vielä pitkään.

Otsikko on sanan "jubilee" määritelmä, The New Penguin English Dictionaryn (vuoden 2000 painos) mukaan.










PS: Tämä taisi olla ensimmäinen ihan oikeasti ja kunnolla blogin alkuperäisen idean toteuttava kirjoitus... No, parempi myöhään kuin ei milloinkaan, ja nyt lähiaikoina on luvassa paljon lisää samanlaista. :D

Kertokaa mielipiteenne Jubileesta tai ihan mistä vain! :)

1 kommentti: